Sorry, this entry is only available in Romanian.

Copiii cu tulburări de spectru autist pot întâmpina dificultăți în momentele de joacă în care își folosesc imaginația, dar asta nu înseamnă că ei nu pot învăța mai bine să-și exprime latura creativă prin intermediul jucăriilor senzoriale ori a altor experiențe stimulative. Raphael Bernier, Profesor asociat la Universitatea din Washington, afirmă într-un articol recent că joaca/jocul este un element deosebit de important pentru dezvoltarea abilităților cognitive.

Astfel, fiind în pragul Crăciunului, perioadă în care toți copiii ar trebui să se bucure de cadouri primite de la Moș Crăciun, vă propunem o listă cu jucării inedite cu caracteristici senzoriale, pe care le puteți oferi în dar celor mici. Jucăriile senzoriale sunt foarte potrivite pentru copiii cu tulburări de spectru autist (TSA), deoarece modul acestora de lucru presupune implicarea simțurilor, iar cei mici se mențin astfel ocupați și distrați la un nivel mult mai ridicat decât ar face-o jucându-se cu altfel de jucării.

Puteți citi în rândurile de mai jos câteva idei de cadouri din care vă puteți inspira dacă intenționați să cumpărați ceva pentru copii cu tulburări de spectru autist.

 

  1. Șezlongul Teeter Popper – În cazul în care copilului dumneavoastră îi place senzația de balansare, atunci acest scaun cu aspect de șezlong este un cadou potrivit. Scaunul este mai degrabă o placă concavă construită dintr-un plastic rezistent și căptușită cu niște ventuze în partea inferioară, astfel încât atunci când cel mic se leagănă înainte și înapoi, ventuzele vor produce un sunet satisfăcător dacă șezolongul stă pe o suprafață netedă.

  1. Sanho Dynamic Movement Sensory Sox –Acest bodysuit cu aspect de sac este fabricat dintr-un material foarte elastic ce oferă senzația de fi înconjurat de o membrană textilă maleabilă. Experiența senzorială a țesăturii pe pielea lor îi ajută să-și consolideze sentimentul de conștientizare spațială și oferă un efect calmant. Rețineți că aceste costume sunt în diferite mărimi și trebuie să luați în calcul măsura pe care o poartă cel mic.

 

  1. Lego Creative Builder Box– Nu numai că lego-urile sunt unele dintre cele mai distractive jucării pentru copii, dar totodată, stimulează îmbunătățirea abilităților spațiale, vizuale și analitice. Acest tip de jucărie va permite copilului să dea frâu liber creativității în construirea diferitor structuri, fie că va dori să construiască o casă sau o mașină după propria viziune.

  1. Playfoam Go – Această spumă modelatoare este probabil una dintre cele mai distractive surse de stimulare tactilă și senzorială pe care o puteți găsi în cazul în care cel mic este fascinat de senzația atingerii. Playfoam este o spumă plăcută la atingere, nelipicioasă și care se poate modela în diferite forme, avantajul fiind că nu se usucă. Se găsește în seturi de diferite culori și vine la pachet cu matrițe cu ajutorul cărora cel mic poate sculpta diferite forme distractive.

 

  1. Pătura densă – Acest tip de pătură poate fi un instrument terapeutic excelent pentru reducerea stresului sau anxietății copiilor cu TSA și nu numai. Fiind mai densă decât păturile normale, această pătura aplică o presiune blândă, fapt dovedit științific că ajută la calmarea sistemului nervos și la eliberarea de serotonină. De menționat este faptul că trebuie să alegeți o pătură a cărei greutate este potrivită pentru dimenisiunea și greutatea celui ce o va folosi.

  1. Fidget Spinner – Deși poate că a trecut vremea când era foarte la modă, fidget spinnerul reprezintă în continuare un bun instrument terapeutic pentru copiii cu autism, dar și o jucărie care îi poate ține captivați perioade bune de timp. Mișcarea rotativă foarte fluidă și de durată pe care o are jucăria atunci când este oferă, în același timp, unui copil cu TSA, atât senzația de calm, cât și de fascinare.

  1. Vibes High Fidelity Earplugs – Aceste dopuri de urechi cu aspect de căști intraauriculare sunt menite să reducă nivelul de zgomot la concerte fără însă a atenua detaliile muzicale. Aceste dopuri de urechi confortabile și discete pot fi un bun cadou pentru copiii cu autism, cunoscută fiind sensibilitatea crescută a acestora la stimulii auditivi. Cum copiii cu TSA pot fi foarte repede distrași de sunete de fundal ori chiar deranjați de acestea, aceste dopuri de urechi sunt potrivite, pentru că vor diminua zgomotul, practic camuflându-l, astfel încât cel mic să fie mult mai atent și să se poată concentra mai bine.

  1. Coloretto – Este un joc de cărți distractiv și amuzant care se poate juca în 3 până la 5 jucători, individual, nu pe echipe, iar scopul este de a colecta cele mai multe seturi de culori diferite. Acest joc este inedit pentru că este potrivit, atât pentru copiii și tinerii cu autism, deoarece este suficient de simplu pentru ei să-l înțeleagă și colorat să-i captiveze, cât și pentru adulți, întrucât este destul de intrigant încât să le poată câștiga atenția acestora. Astfel, acest joc poate fi o ideea excelentă de cadou ce poate fi folosit în toate serile de jocuri în familie.

  1. Perne cu paiete reversibile – Deși se poartă foarte mult pe articole vestimentare, paietele reversibile se găsesc și la perne, iar pentru copiii cu autism poate reprezenta un cadou interesant și care să le trezească curiozitatea. Modul în care paietele își schimbă culoarea și simțul senzorial stimulat la atingerea lor poate fi plăcut pentru copii.

  1. Set de piese geometrice din lemne colorate – Acest tip de jucărie reprezintă, de asemenea, un instrument ideal pentru introducerea copiilor în concepte de dimensiuni, recunoaștere a formelor, coordonare a mâinilor cu a ochilor, discriminare vizuală, sortare, abilități de secvențiere și multe altele.

Înainte de a vă decide să cumpărați un cadou pentru un copil cu TSA, trebuie să aveți în vedere faptul că afecțiunile de spectru autist variază de la caz la caz, astfel că o jucărie poate fi extrem de atractivă și intrigrantă pentru un copil, dar plictisitoare pentru altul. Trebuie să țineți cont de mai multe criterii, precum vârstă, hobby-uri, tipul de  pentru a fi siguri că cel mic va fi încântat de cadou.

 

Articol dezvoltat pe baza următoarei surse:
https://heavy.com/gifts/2018/11/toys-for-autistic-children/

Photo ©: Google Images

© Romanian Angel Appeal | Since 1991

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.