Sorry, this entry is only available in Romanian.

dilan autist apple

Timp de ani de zile, Dillan Barmache nu a putut să vorbească.

Tânărul în vârstă de 16 ani suferă de autism şi este non-verbal. El este personajul principal într-o campanie publicitară Apple lansată cu ocazia zilei de 2 aprilie – Ziua Internaţională de Constientizare a Autismului.

După ce şi-a petrecut întreaga viaţă încercând să comunice, Dillan Barmache a învăţat să se exprime cu ajutorul tabletei lui, tastându-şi gândurile şi emoţiile și lăsând computerul să vorbească pentru el.

Abordarea a avut un aşa succes, încât acum 2 ani, a reuşit să ţină un discurs de absolvire la gimnaziu, un moment integrat într-una din cele două reclame.

Intitulata “Vocea lui Dillan”, reclama se concentrează pe experienţa lui Dillan Barmache:

Toată viaţa mea am vrut să mă pot conecta cu cei din jur, dar nu au putut să înţeleagă pentru că nu aveam niciun mod de a comunica.

Cunosc lumea într-un mod foarte unic. Pot să văd vântul și să aud florile. Pot observa emoţii incredibile de la cei pe care îi iubesc.

Mulţi oameni nu pot înţelege că am o minte. Tot ce pot vedea e o persoană care nu are control asupra situaţiei. Dar acum mă poţi auzi. Ipad-ul mă ajută nu doar să îmi văd cuvintele dar şi să continui să îmi păstrez gândurile.

Să am o voce mi-a schimbat viaţa. Nu mă mai izolez. În sfârşit, pot vorbi cu oamenii care mă iubesc. Pot zice ce gândesc şi să le arăt ca şi eu îi iubesc.

Acesta este mesajul transmis în scurt-metrajul care prezintă secvențe din viața lui Dillan — făcând flotări, alergând, mergând pe holul şcolii.

Al doilea video,  intitulat “Calea lui Dillan” oferă un context mai amplu despre severitatea disabilităţii lui, înfăţişează interviuri cu mama acestuia şi cu terapeuta lui, care îl caracterizează ca fiind “copilul descris de cei din domeniul nostru – cu cele mai multe dificultăţi.

Articol preluat de pe site-ul adweek.com

© Romanian Angel Appeal | Since 1991