În 2019 am fost aşa cum ne ştiţi: cu treabă. Ne-am implicat, am insistat, nu am renunţat şi ne-am bucurat!
Pentru noi, 2019 a fost un an în care am învăţat de la alţii şi am învăţat la rândul nostru pe alţii. Am întâlnit oameni noi dar am şi lucrat mai strâns cu cei pe care-i cunoşteam deja. Am intrat în zone pe care nu le-am mai abordat de mult dar am şi continuat pe căile bătute în trecut, pentru că mai sunt multe lucruri de făcut.
Am avut două direcţii principale şi anul acesta: educația incluzivă pentru copiii cu TSA și alte dizabilități și consolidarea sistemului de sănătate din perspectiva populațiilor vulnerabile pentru boli transmisibile (în principal tuberculoză și HIV).
Mediul politic, financiar și social a devenit mai provocator pentru ONG-uri, iar Romanian Angel Appeal nu a făcut excepție de la înotul împotriva curentului în multe situații. Ce ne-a plăcut a fost faptul că, în ciuda dificultăților, am reușit să livrăm ceea ce ne-am angajat și că am ajutat şi noi ca România bună să crească puțin.
Ceea ce ne-a dat și ne dă în continuare dureri de cap este rezistența la schimbare, inerția și lentoarea cu care statul român adoptă reformele în educație și sănătate și-şi respectă angajamentele naţionale şi internaţionale.
Avem o lege pentru pacientul cu tuberculoză care după un an de la intrarea în vigoare nu are normele de aplicare nici măcar publicate în transparenţă decizională.
Avem un Plan National Strategic HIV/SIDA, primul după 10 ani, care de doi ani de zile de la elaborare e tot neaprobat, la Ministerul Sănătăţii.
Avem un centru de servicii integrate pentru persoanele vulerabile afectate sau la risc de HIV si TBC pe care Primaria Municipiului Bucureşti ni-l tot promite de aproape 2 ani dar la care abia acum ASSMB lucrează la studiul de fezabilitate, cu ajutorul nostru.
DAR
Mai avem o secţie de spital de pneumoftiziologie renovată şi echipată cap-coadă şi predată la cheie la Leamna, în judeţul Dolj, pentru pacienţii cu tuberculoză rezistentă la medicamente.
Avem si 20 de medici din Bucureşti care au participat la primul curs post-universitar de advocacy pentru sănătate din România, organizat de UMF Carol Davila din Bucureşti.
Avem 5 judeţe în care încercăm să formăm reţele puternice de instituţii şi organizaţii ale societăţii civile care să lucreze împreună în beneficiul pacienţilor cu tuberculoză.
Avem 6 comune din judeţul Argeş în care am mers şi am explicat cetăţenilor de ce e important să vină la caravana de screening TB, să-şi testeze sănătatea pulmonară. Peste 700 de persoane au beneficiat de radiografii gratuite în noiembrie şi decembrie.
Avem 52 de medici de familie din Bucureşti pe care i-am pregătit pentru abordarea copiilor cu tulburări de spectru autist şi a pacienţilor cu boli cardiovasculare.
Avem peste 400 de concurenţi care s-au înscris la competiţia caritabilă Câmpina Open Mountainbike 2019.
Acestea sunt câteva realizări, pe scurt. Ocazie cu care vă mulţumim tuturor celor care într-un fel sau altul aţi fost alături de noi, ne-aţi susţinut, încurajat, aţi lucrat cot la cot cu noi şi v-aţi bucurat sau v-aţi întristat cand şi noi ne-am bucurat sau ne-am întristat.
Şi în 2020 tot aici vom fi. Cu drag.
Dr. Silvia Asandi
Director General Romanian Angel Appeal