Sorry, this entry is only available in Romanian.

Cei 20 de înotători fundraiseri ai Fundației Romanian Angel Appeal care au ales să creadă în cauza proiectului ”Copilărie fără tuberculoză” au înotat sâmbătă, 30 iunie, în cadrul evenimentului Swimathon 2018, nu mai puțin de 161 de lungimi de bazin olimpic în semn de susținere a cauzei copiilor care au suferit de tuberculoză și care au întâmpinat numeroase dificultăți pe durata tratamentului, printre care stigmatul celor din jur, suferință fizică în urma efectelor adverse ale tratamentului medicamentos sau pierderea unor perioade școlare semnificative, întrucât pe timpul tratamentului au fost nevoiți să se izoleze.

Înotătorii, împărțiți în 4 echipe au strâns sume importante de bani pe durata campaniei de fundraising a evenimentului Swimathon, atingându-și, ba chiar depășindu-și targetul propus, fonduri cu care 15 copii din familii defavorizate vor beneficia de o tabără de 5 cinci zile în care vor lua parte la activități menite să le faciliteze și să le crească șansele de reintegrare în comunitate. Ei vor putea explora adaptarea la mișcare, bucurându-se astfel, de magia copilăriei și a jocurilor, magie umbrită de boala de care au suferit și de tot procesul dificil de vindecare. De asemenea, cei mici vor beneficia de ședințe de consiliere individuală (sau de familie) și de ședințe de meditații la materiile la care au rămas în urmă, pentru a recupera decalajele școlare pe care le-au suferit din cauza bolii.

Doi dintre cei 20 de oameni care au susținut proiectul RAA la Swimathon 2018 sunt Irina și Vlad, doi oameni deciși să ajute oricând au ocazia și care au fost impresionați de poveștile celor mici. Puteți citi în continuare despre experiența Swimathon a celor doi care, împreună cu alți 18 înotători, au ales să joace rolul unor eroi pentru cei 15 copii beneficiari ai proiectului.

Irina este copywriter, biciclistă, din întâmplare susține ea, ong-istă la organizația HaicuBicla și voluntară pentru orice cauză în care crede și pentru care consideră că poate face lucruri pentru a ajuta și a îmbunăți situația. La fel s-a întâmplat și cu acest proiect, Irina l-a descoperit, a crezut în el și a decis să se implice pentru a ne ajuta. Mai jos puteți afla cum a trait Irina experiența Swimathon și de ce s-a alăturat cauzei noastre.

1.Ce a însemnat pentru tine să fii înotător la Swimathon?

Pentru mine a fost una din experiențele alea care nu te schimbă, dar dacă ești optimist te ajută să rămâi la fel, pentru că îți dă urme de speranță că se poate să fie și bine, că există mulți oameni faini și că oamenii ăștia puși în același loc pot face multe lucruri bune pentru cine are nevoie.

2.Ce te-a făcut să susții cauza proiectului nostru? De ce cauza copiilor care au suferit de tuberculoză și nu alta?

Așa s-a nimerit. Romanian Angel Appeal avea nevoie de înotători, eu aveam nevoie de echipă. Îmi doream de vreo doi ani să înot la Swimathon și știam că pentru orice cauză aș înota, ajutorul pe care pot să îl dau e la fel de binevenit.

3.Povestește-mi puțin despre strategiile/tacticile de fundraising pe care le-ai folosit și care a avut cel mai mare succes.

M-am împrietenit cu vorba sharing is caring și aici e vorba de share-ul clasic de pe rețelele de socializare și share-ul live, clasic și tradițional, al vorbitului – nu știu dacă a mai fost cineva din grupul meu de cunoscuți care să nu știe de Swimathon. La un moment dat îmi era teamă să nu intru în modulul de moară stricată și atunci am profitat puțin de ziua mea care s-a nimerit să fie între timp, așa că i-am sfătuit pe oameni să-mi zică la mulți ani cu o donație.
Iar a treia idee a fost să vând poze. #unapezi e hashtagul meu de instagram de o poză pe zi, în fiecare zi, de peste trei ani și jumătate. Am ales câteva poze și le-am scos la vânzare cu teamă că n-o să cumpere nimeni și mi-a crescut inima de bucurie când mi s-a demonstrat contrariul.

4. Cât de dificil este să vorbești oamenilor despre tuberculoză și să-i faci să creadă în cauza pe care o susții și pentru care ai înotat la Swimathon?

Am aflat că oamenii se sperie puțin, se emoționează și chiar se blochează când le vorbești despre tuberculoză, mai ales când e vorba de copii. Dar când le vorbești de înotat își revin ușor și e mai simplu să le povestești despre cauză și donat când îmbini în convesație partea asta cu apa, care e mai aproape și mai la îndemână de procesat.

5. Cum te-ai antrenat pentru acest eveniment și cum a fost să înoți timp de 45 de minute într-un bazin olimpic?

Recunosc că nu m-am antrenat în mod deosebit, mai ales că eu înot ca melcul și știam că sunt în echipă cu oameni care se pricep mai bine ca mine. A ajutat faptul că în bazinul Dinamo înot de obicei, așa că mă simțeam confortabil cu bazinul, în rest pentru mine a fost mai important să strângem banii. A fost totuși foarte fain în ziua evenimentului că am înotat mai repede decât am înotat vreodată, cu alte cuvinte am fost un melc foarte rapid și am descoperit ceva spirit de competiție pe care îl credeam ascuns bine.

6. Cum ți s-a părut această experiență per total și care a fost cel mai fain moment, respectiv cel mai greu?

A fost magică (nu, nu exagerez). Cel mai fain moment a fost când ne-am dat seama că vom depăși cu mult targetul pe care îl aveam pentru donații. La egalitate ca intensitate a fost și ziua evenimentului, cu toată atmosfera de acolo, colegii de echipă, voluntarii, înotătorii și mai ales oamenii din tribune. Am simțit că am înotat pentru ei și pentru toți cei care au donat, a fost felul meu de a le mulțumi.

Cel mai dificil cred că a fost cu vreo două săptămâni înainte de Swimathon, când m-am temut că nu vom strânge banii necesari, dar cred că atunci a fost și momentul în care m-am mobilizat mai mult.

7. Ai face ceva diferit (abordare, fundraising, pregătire) dacă ar fi să o iei de la început, din momentul în care te-ai decis să înoți pentru cauza Fundației RAA?

Aș vorbi cu mai mulți oameni și i-aș bate la cap fără jenă. Fiind prima dată când am strâns bani, am bătut mai degrabă la ușile cunoscuților, dar într-o zi am povestit despre Swimathon colegei unei prietene și mi-am dat seama că e ok să fac asta și că dacă e vorba de o cauză în care crezi nu există motive întemeiate să nu ceri bani.

8.Ne poți transmite un mesaj pentru copiii pentru care ai strâns fonduri și care se vor bucura și datorită ție, de tabără și tot ceea ce presupune proiectul nostru?

Sper din tot sufletul să se bucure de tabără și să se joace cât mai mult – în general, nu doar în tabără.

 

Vlad, fost înotător de performanță și actual profesor de înot, se consideră o persoană ambițitoasă, lucru dovedit și de faptul că a reușit să strângă o sumă importantă de bani, dar a și înotat dublu când colegii lui de echipă mai oboseau la bazin. Încearcă mereu să-și umple timpul cu activități în natură și îi place compania oamenilor veseli și echilibrați, dar și să călătorească.

1.Ce a însemnat pentru tine să fii înotător la Swimathon?

Swimathon pentru mine a fost pe jumătate o experiență nouă. Spun pe jumătate nouă, deoarece perspectiva înotatului nu îmi este străină deloc, însă experiența de fundraiser a fost ceva nou. Să fiu înotator la Swimathon pentru mine a însemnat să am sentimentul că am putut ajuta pe cineva, că am pus și eu puțin umărul la muncă pentru fericirea altora.

2. Ce te-a făcut să susții cauza proiectului nostru? De ce cauza copiilor care au suferit de tuberculoză și nu alta?

Pur și simplu am văzut un anunț pe Facebook, am intrat, m-am documentat puțin și m-am înscris. Nu cred că “tuberculoza” m-a facut să aleg proiectul, cât cuvântul din titlu “copii”. În momentul de față lucrez cu copii și pot vedea ce suflete inocente sunt, iar faptul că anumitor copii le-a fost rapită bucuria de a avea o copilărie fericită, a fost principalul factor care m-a determinat să mă alături cauzei.

3. Povestește-mi puțin despre strategiile/tacticile de fundraising pe care le-ai folosit și care a avut cel mai mare succes.

Am abordat 3 tactici pentru campania de fundraising. Prima oară, având niște prieteni care au o trupă, m-am gândit că putem organiza un concert în scop caritabil, concert care nu s-a putut realiza și așa am trecut la planul B. Aici, am vorbit cu o prietenă, i-am povestit despre proiect și a fost încântată să mă ajute. Ea lucrează într-un call center cu foarte mulți oameni. A făcut o foaie pe care a scris detaliile pe care i le spusesem eu, o cutie în care se putea dona și a distribuit-o prin birouri. Nu mare mi-a fost mirarea când m-a sunat și mi-a spus că nimeni nu a vrut să doneze. Probabil că dacă dona ea prima și colegii ei ar fi văzut că exista o sumă în cutie, ar fi fost imboldul pentru a începe să doneze și ei.

Planul C a fost cel eficient, care dă mereu roade. Acest plan se baza pe cei 3 F (Friends, Family and other „Fools”). Am început să dau telefoane, mesaje, postări pe facebook și, ușor ușor au început să apară și răspunsuri pozitive. Cel mai eficient este să vorbești direct cu o persoană, nu prin altcineva.

4. Cât de dificil este să vorbești oamenilor despre tuberculoză și să-i faci să creadă în cauza pe care o susții și pentru care ai înotat la Swimathon?

Eu am crezut în această cauza și nu mi-a fost greu să vorbesc oamenilor despre proiect, pentru că le-am vorbit din suflet, nu doar de dragul de a strânge obține niște sume de bani de la ei. Am încercat să le transpun exact ce am simțit eu atunci când am citit despre proiect, despre situația copiilor pe care încercam să îi susțin.

5. Cum te-ai antrenat pentru acest eveniment și cum a fost să înoți timp de 45 de minute într-un bazin olimpic?

Fiind fost înotator de performanță, nu a fost prima experiență într-un bazin de dimensiuni olimpice. De antrenat, nu prea m-am antrenat, m-am bazat pe anii de antrenamente pe care i-am avut de-a lungul timpului, iar la eveniment, totul a fost ok, am făcut față și mi-am putut ajuta și colegii de echipă când aceștia mai oboseau, făcând câte un bazin în plus ca ei să poată avea mai mult timp să se odihnească.

6. Cum ți s-a părut această experiență per total și care a fost cel mai fain moment, respectiv cel mai greu ?

Per total a fost o experiență placută și frumoasă și faptul că am putut contribui la fericirea unor copii, pe mine mă face să mă simt împlinit. Consider că, dacă uneori toata lumea ar încerca să ajute măcar o persoană din jurul său, societatea în care trăim ar fi mult mai frumoasă. Cel mai fain moment a fost cel din bazin, unde am putut observa cât de multe persoane se implică în diferite cauze și sunt dornice să-i ajute și pe alții, în afara de persoana proprie. Acest sentiment se pierduse pe parcursul campaniei de fundraising când m-am lovit de multe refuzuri. Începusem să cred că este ceva greșit la mine că vreau să ajut, pentru că am primit și răspunsuri de genul : “Dar de ce faci asta? Cu ce te ajută pe tine în viata că încerci să ajuți?”. Aceste raspunsuri au reprezentat cele mai “grele” momente din această experiență, să văd câtă lume este nepăsătoare față de semenii săi.

7. Ai face ceva diferit (abordare, fundraising, pregătire) dacă ar fi să o iei de la început, din momentul în care te-ai decis să înoți pentru cauza Fundației RAA?

Un singur lucru aș face diferit dacă ar trebui să o iau de la capăt, anume aș încerca să abordez și mai multe persoane decât am făcut-o acum.

8. Ne poți transmite un mesaj pentru copiii pentru care ai strâns fonduri și care se vor bucura și datorită ție, de tabără și tot ceea ce presupune proiectul nostru?

Au fost momente în care am simtit că problemele mele erau cele mai mari. Când am auzit de problemele pe care încercați să le rezolve echipa voastră, ale mele parcă disparuseră. Mă bucur că am putut să vă ajut, sper să vă distrați de minune în tabără și să aveți parte numai de bucurii de aici înainte.

 

Mai multe despre proiectul nostru și despre cum puteți susține în continuare până pe 15 iulie cauza noastră printr-o donație, puteți afla accesând următorul link:

https://2018.swimathonbucuresti.ro/copilarie-fara-tuberculoza/

© Romanian Angel Appeal | Since 1991

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.