Update (2.11.2017)
Fundația Romanian Angel Appeal donează astăzi alte șase echipamente GeneXpert procurate în cadrul programului ”Reducerea poverii TB în România prin reformarea sistemului de control și consolidarea managementului TB rezistente la tratament, prin asigurarea accesului universal la diagnostic și tratament și abordarea nevoilor populațiilor la risc” (ROU-T- RAA 679), finanțat de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.
Cele șase spitale din țară în care se află echipamentele sunt următoarele:
Harta completă a echipamentelor disponibile în țară, achiziționate de Fundația Romanian Angel începând cu anul 2015, este prezentată mai jos:
Știre inițială:
Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) donează astăzi Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta şaisprezece echipamente de laborator pentru diagnosticarea rapidă a tuberculozei. Valoarea totală a echipamentelor donate este de 480.000 Euro.
Echipamentele de tip MGIT, LPA si GeneXpert au fost achiziţionate, instalate şi aprovizionate cu teste de diagnostic şi consumabile cu sprijinul financiar al Fondului Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei.
„Un bolnav de tuberculoză care nu se află sub tratament poate răspândi boala în rândul familiei şi a comunităţii iar furnizarea unei scheme de tratament neadecvată formei de tuberculoză de care suferă pacientul duce la dezvoltarea unor forme de tuberculoză extrem de rezistente, cu șanse foarte mici de vindecare și rate mari de deces. Din aceste motive, diagnosticarea rapidă și corectă a formelor de tuberculoză este importantă atât pentru personalul medical cât și pentru pacienți.” declară Dr. Silvia Asandi, Directorul General al RAA.
Aparatele utilizează tehnologii de diagnostic moleculare, culturi lichide şi metode ABG fenotipice rapide, oferind posibilitatea testării într-un interval de timp de 2 până la 48 de ore a prezenței bacilului tuberculozei în spută, a rezistenței acestuia la Izoniazidă și Rifampicină (două dintre cele mai puternice medicamente anti-tuberculoase) precum şi detectarea rezistenţelor la alte medicamente anti-tuberculoase.
Anul trecut, RAA a mai donat Institutului Marius Nasta alte treisprezece asemenea echipamente, achiziţionate printr-un alt proiect cu finanţare internaţională.
Deși incidenţa globală a scăzut în ultimii 12 ani, cu aproape 50%, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri de tuberculoză. Anul trecut au fost notificate peste 15.000 de cazuri, dintre care 530 de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă sau cu rezistenţă extinsă.
Din 2007, Fundaţia RAA împreună cu alte organizaţii non-guvernamentale, coalizate în Parteneriatul Stop-TB Romania, sprijină Programul Național de Control al Tuberculozei, militează pentru finanţarea adecvată a acestuia şi pentru modificarea cadrului legislativ şi a mecanismelor de finanţare care reprezintă bariere în controlul tuberculozei.
„Sprijinul nostru s-a concretizat în aprovizionarea cu medicamente inaccesibile în România pentru pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă, în dotarea laboratoarelor cu echipamente performante şi consumabile de laborator, în susţinerea intervenţiilor de suport pentru mii de pacienţi, în activităţi de creştere a capacităţii şi mobilizare a sectorului guvernamental, accesarea asistenţei tehnice din partea OMS şi multe altele”, declară Silvia Asandi.
Deşi Guvernul şi-a asumat în 2015 o Strategie Naţională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020, o serie de bariere ce ţin de cadrul legislativ şi de mecanismele de finanţare actuale împiedică, în continuare, accesul universal la diagnostic, tratament şi suport pentru cei afectaţi de tuberculoză.