img-0

Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Institutul ”Marius Nasta”, a lansat în regim deschis și gratuit, cursul de e-learning Aderența la tratamentul tuberculozei, de la concept la practică, singurul curs online din România care tratează tematica cunoștințelor și tehnicilor necesare pentru creșterea aderenței la tratamentul antituberculos.

Cursul reprezintă o bază introductivă utilă tuturor categoriilor profesionale medicale si non-medicale, implicate în ingrijirea și susținerea persoanelor afectate de TB în comunitate: medici de familie și asistenți medicali, dar și asistenți sociali, psihologi, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari sau chiar persoane din populația generală.

Cei ce parcurg acest curs au oportunitatea de a dobândi noi cunoștințe și abilități menite să faciliteze procesul de asistare a bolnavilor de tuberculoză în lunga și dificila perioadă de tratament. Unul dintre atuurile principale ale cursului îl reprezintă faptul că aceste cunoștințe și abilități, pot fi utile asistenților medicali comunitari, asistenților sociali și psihologilor care lucrează cu pacienții cu boli cronice în general, nu doar cu bolnavii de tuberculoză.

Timpul de parcurgere al cursului este de aproximativ două ore, iar la final cursanții vor avea parte de o testare a cunoștințelor dobândite, sub forma unui chestionar cu întrebări de tip grilă. După parcurgerea totală a programului, cursanții primesc diploma în format electronic. Acest curs se află în proces de acreditare din partea Colegiului Medicilor din România.

Cursul a fost creat pe baza experienței profesionale combinate a specialiștilor din trei arii: medicină, asistență socială și psihologie. Bazându-se atât pe studii, cât și pe experiența proprie obținută din interacțiunea cu persoane bolnave cronic, Iuliana Copil (asistent social, Fundația Romanian Angel Appeal), Dr. Beatrice Mahler (Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”) și Anamaria Papahagi (psiholog), văd acest curs ca pe un numitor comun în dezvoltarea serviciilor de suport pentru bolnavii de tuberculoză din comunitate.

Fundația Romanian Angel Appeal coordonează implementarea programul ”Reducerea poverii TB în România prin reformarea sistemului de control și consolidarea managementului TB rezistente la tratament, prin asigurarea accesului universal la diagnostic și tratament și abordarea nevoilor populațiilor la risc” (ROU-T- RAA 679), finanțat de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei în calitate de Primitor Principal (PR) pentru România. Programul este situat în linie cu obiectivele Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei 2015 – 2020 (SNCT), iar una dintre direcțiile de acțiune constă în întărirea capacității serviciilor de asistență ambulatorie TB.

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991