Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) renovează din temelii un grup de anexe aparținând Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna (județul  Dolj) pentru a le transforma într-o unitate medicală de îngrijire a pacienților cu tuberculoză multidrog-rezistentă.

Proiectul se adresează nevoilor acestor pacienți, aflați la risc mare de neaderență la tratament, abandon și deces și este finanțat de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.

RAA a demarat lucrările la finalul lunii august, iar imaginile de mai jos arată clădirile anexe înainte de începerea lucrărilor de renovare (foto 1) și evoluția șantierului în ultimele două luni (foto 2-5).

În România sunt diagnosticate anual aproximativ 500 de persoane cu tuberculoză rezistentă la tratament, care au nevoie de spitalizare în perioada de confimare a diagnosticului, apoi pentru instituirea unui tratament corect și complet la debutul bolii și deseori pentru continuarea acestui tratament sub supraveghere medicală. Guvernul României și-a asumat în anul 2015, prin Strategia Națională de Control al Tuberculozei, renovarea a două astfel de unități de spitalizare pentru pacienții cu TB MDR aflați în situație de risc major de neaderență, abandon și deces.

Apreciem că până în luna martie a anului viitor, vom putea pune la dispoziția Programului National de Supraveghere, Prevenire și Control al Tuberculozei și personalului medical din Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna o unitate de ingrijiri ce va putea oferi viitorilor pacienți cu tuberculoză rezistentă la tratament condiții optime de spitalizare pentru un tratament foarte dur, greu de suportat, a cărui durată poate depăși uneori chiar 24 de luni.

 

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991