img-0

București, 26.11.2020

13 organizaţii nonguvernamentale care militează pentru respectarea drepturilor persoanelor la risc sau afectate de HIV/SIDA și tuberculoză, susținute de Platforma RESPECT pentru Drepturi și Libertăți, reunind peste 100 organizații și grupuri civice, au trimis azi o scrisoare deschisă Guvernului României, prin care solicită adoptarea de urgență a cadrului legal care permite accesul acestor persoane la serviciile medicale, de prevenire şi de suport social de care au nevoie. Scrisoarea deschisă a fost trimisă Prim-ministrului Ludovic Orban si Viceprim-ministrului Raluca Turcan, dar şi unui număr de reprezentanţi ai instituţiilor şi comunităţii internaţionale, printre care Comisiei Europeane, Consiliului Europei, dar și Organizației Națiunilor Unite.

Solicitarea vine după ce, vreme de mai bine de 2 ani, Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii au întârziat să dea curs acestor cereri prin măsuri adecvate. Vorbim despre adoptarea Planului Național Strategic HIV/SIDA care înregistrează mai bine de 2 ani de întârziere și care a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății încă din 2018, după care nu s-a mai întâmplat nimic, întregul proiect rămânând complet blocat.

De asemenea, Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei are o întârziere de mai bine de un an în aplicare. Deși a fost votată și promulgată de Președintele Klaus Iohannis la finalul anului 2018, legea nu e aplicată în totalitate pentru pacienții cu tuberculoză. Lipsește un singur document care va asigura accesul efectiv al pacienților la indemnizația lunară de hrană, document care trebuie semnat și contrasemnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii.

Organizaţiile semnatare solicită adoptarea de urgenţă a următoarelor acte normative:

 1. Ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului muncii și protecției sociale, pentru stabilirea metodologiei de alocare a cuantumului pentru hrana pacienților cu tuberculoză (Legea nr. 302/2018)
 2. Hotărârea de Guvern pentru adoptarea Planului Național Strategic HIV/SIDA pentru următorii 3 ani;
 3. Hotărârea de Guvern pentru adoptarea componenței și regulamentului de organizare și funcționare a Comitetului Național Intersectorial pentru Controlul Tuberculozei și Infecției HIV/SIDA

Deși România se află printre țările puternic afectate de bolile transmisibile (inclusiv HIV şi tuberculoză), în prezent, programele naționale de sănătate se reduc la diagnostic și tratament. Alte 15 apeluri au fost transmise în ultimii doi ani pe cale instituțională direct Ministerului Sănătății, cât și celorlalte ministere și agenţii care sunt membre ale Comitetului Naţional de Coordonare a Programelor HIV/SIDA şi de Control al Tuberculozei.

Instituțiile Organizației Națiunilor Unite și cele aparținând Uniunii Europene au atras deja atenția României că persoanele la risc sau care trăiesc cu HIV/SIDA sau bolnave de tuberculoză sunt printre cele mai vulnerabile grupuri și că trebuie să luăm de urgență măsuri.

Organizațiile solicită răspunsul Guvernului în cel mai scurt timp posibil.

Organizaţiile semnatare:

 1. Asociaţia ACCEPT
 2. Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA), persoana de contact: Cristina Enache, cristina.enache@raa.ro
 3. Paula Rusu, jurnalist, fost pacient cu tuberculoza
 4. Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
 5. Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
 6. Romanian Harm Reduction Network (RHRN)
 7. Tineri pentru Tineri
 8. ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
 9. Observatorul Român de Sănătate
 10. ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei
 11. Asociația SEXUL vs BARZA
 12. Asociatia Eu Sunt! Tu?
 13. Fundatia Population Services International in Romania
 14. Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT)
 15. Platforma RESPECT pentru Drepturi și Libertăți, reunind peste 100 de organizații și grupuri civice

 


SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATA PRIM-MINISTRULUI ROMANIEI_presa

OPEN LETTER TO THE ROMANIAN PRIME-MINISTER_presa


persoane de contact:

Florin Buhuceanu, Asociaţia ACCEPT

Telefon: 0728.530.729, email: florin@acceptromania.ro

 

Cristina Enache, Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA)

Email: cristina.enache@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991