In luna martie 2014, Jonathan Stillo, membru al Comitetului Director al Coalitiei TB Europe, a participat la intalnirea reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si ai Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) cu privire la evaluarea Programului National de Control al Tuberculozei, din Romania. Echipa a cuprins unsprezece experti internationali si cincisprezece experti nationali.

Urmare a intalnirii, Coalitia TB Europe a publicat ieri, 3 iulie 2014, pe pagina de internet, un articol care sintetizeaza concluziile, materialul reprezentand insa opinia lui Jonathan Stillo, expert in cercetare si advocacy, informat de-a lungul a 8 ani de lucru in Romania.

Cifre

In acest moment, 30.000 de romani sufera de diferite forme de tuberculoza (TB). Este, de departe, cel mai mare numar de cazuri din Uniunea Europeana, reprezentand aproape 25% din totalul cazurilor din statele membre. De-a lungul ultimilor 10 ani, incidenta globala a TB in Romania a scazut in mod constant. Cu toate acestea, incidenta si prevalenta TB in Romania eclipseaza toate celelalte tari europene, incidenta fiind, in prezent, de 5 ori mai mare decat media in Uniunea Europeana si de aproape 20 de ori mai ridicata decat in tarile cu cea mai scazuta incidenta, cum ar fi Germania.  De asemenea, Romania are cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza rezistenta la tratament (TB-MDR), din Europa. In jur de 1.500 de persoane traiesc astazi cu TB-MDR sau cu TB-XDR (tuberculoza extrem de rezistenta la tratament), insa doar 20% dintre pacienti reusesc sa primeasca tratament conform standardelor internationale, si asta prin granturile oferite de Fondul Global. De aceea, rata de succes pentru tratarea TB-MDR in Romania este de doar 20%, adica aproape cea mai mica din lume si, de fapt, similara ratelor istorice de “vindecare spontana” a pacientilor care nu au primit medicatie deloc.

In acest context, se arata in articol, una din principalele recomandari ale OMS si ECDC o reprezinta “crearea unui sistem centralizat si eficace de achizitionare a medicamentelor precum si asigurarea neintrerupta a tuturor medicamentelor anti-TB (de prima, de a doua si de a treia linie) recomandate la nivel international, inclusiv a celor pentru uz compasional…”

O alta provocare majora pe care OMS si ECDC au identificat-o o reprezinta controlul infectiei. “Pacientii cu TB sunt uneori internati si tinuti in spital inutil, pentru o lunga perioada de timp, impartind acelasi mediu cu pacientii care nu au tuberculoza precum si cu alti pacienti cu TB indiferent de statutul lor infectios. Se creaza astfel conditii pentru transmiterea nosocomiala a TB («boala luata in spital») catre pacienti si personalul spitalului precum si potential de litigii si, respectiv, compensatii financiare din partea spitalului”.

Articolul atrage atentia, de asemenea, asupra faptului ca pacientii cu TB din Romania au nevoie de suport social, economic si psihologic, aspect care este slab dezvoltat si inca de o importanta critica.

Articolul face referire si la Raportul privind cartografierea nevoilor pacientilor cu TB din Romania, realizat si publicat la inceputul lunii iunie 2014 de Fundatia Romanian Angel Appeal si Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog rezistenta.

De asemenea, materialul arata faptul ca, intrucat Programul National de Control al Tuberculozei primeste doar o parte din fondurile de care expertii estimeaza ca ar fi nevoie pentru a diagnostica si trata corect pacientii, activitatile de advocacy, educare si destigmatizare sunt neglijate, daca nu sunt finantate din surse externe. Astfel, in ciuda situatiei dramatice a pacientilor cu TB-MDR si TB-XDR care mor daca nu primesc tratamentul corect,  societatea civila a fost mai degraba tacuta, din cauza limitarii financiare care nu i-a permis sa desfasoare activitati de advocacy.

In consecinta, multi factori de decizie din Romania nu sunt constienti de gravitatea situatiei, in schimb cred, in mod eronat, ca tuberculoza este o boala care afecteaza in special populatia Roma, sau ca problema se va rezolva de la sine odata cu dezvoltarea economica a tarii.

Articolul integral, in limba engleza, aici.

Raportul de evaluare OMS/ECDC a programului TB din Romania, pentru 2014, ar putea fi disponibil la inceputul acestei toamne.

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991