A sta într-un scaun la frizer poate părea simplu, dar pentru un copil cu autism tunsul poate fi chiar dureros. Pentru a combate acest impediment, James Williams (frizer) a dezvoltat o tehnică unică de tuns, în care tăie părul copilului într-un ritm mai lent, ședința de tuns desfășurându-se pe o perioadă mai lungă de timp decât în mod normal. Inedit este că atât copilul, cât și frizerul ajung să stea fie pe podea, fie pe pervazurile ferestrelor sau chiar și în mașină.

La începutul lunii aprilie, în cadrul unui eveniment de conștientizare a autismului, el și alți 11 frizeri vor tunde 60 de copii cu autism.

Mason, în vârstă de 4 ani suferă de autism și este non-verbal. Întotdeauna, a se tunde a reprezentat un proces traumatizant, atât pentru el, cât și pentru părinți, care ajunseseră la capătul puterilor după ce au încercat să-l ducă de mai multe ori pe Mason la frizer, însă niciodată acesta nu ajungea să fie tuns. În cele din urmă, au citit pe Facebook despre un frizer care a reușit să tundă cu succes un alt copil cu autism.

Chiar și așa, a fost nevoie de un timp de patru luni cu vizită la fiecare două săptămâni la frizeria lui James William, situată în Neath Port Talbot, înainte ca Mason să permită să i se taie părul din jurul urechilor.

„A trebuit să mă întind pe jos ca să fiu lângă el”, afirmă James. „În calitate de frizer, este nefiresc să traiești experiența te a tunde stând pe burtă pe podea, având în vedere că în mod normal se presupune că stai și tunzi lângă scaunul pe care stă clientul. În ziua aceea, pot spune, că stăteam întins pe poadea, tundeam și râdeam.”

„Atunci Mason a avut o zi relativ bună, pentru că nu acorda prea multă atenție celor din jur, ci doar se uita atent la șitirile BBC. A fost o zi bună, însă altădată poate fi diferit, poate nici să mă apropii de el nu mă va lăsa la următoarea vizită.”

James Willis a postat pe Facebook poze cu el tunzându-l pe  Mason în frizeria sa, iar acestea au devenit virale, ceea ce a făcut ca importanți actori, precum Ashton Kutcher și Michael Sheen să se alăture acestei acțiuni.

„Familii din întreaga țară și chiar lume au comentat la poze, spunând că au trecut ori trec prin această luptă dificilă”, susține James Williams.

Tânărul frizer de 27 de ani are acum clienți care călătoresc din Liverpool și Gloucester și care au pus bazele unei organizații de caritate denumită „Autism Barbers Assemble”, pentru a încerca să crească gradul de conștientizare al celorlalți frizeri și să îi încurajeze să afle cum să se apropie de copiii cu autism atunci când aceștia au nevoie să se tundă.

Dar ce îi determină pe părinți să pornească în calătorii de pănâ la 480 de kilometri doar pentru un tuns?

Meleri Thomas, de la Societatea Națională de Autism Cymru, a declarat: „Copiii și tinerii cu autism pot găsi deseori tunsul extrem de stresant din cauza provocarilor senzoriale asociate cu afecțiunea de care suferă. „Acest lucru înseamnă că atunci când o persoană cu autism se tunde, sentimentul mâinilor care străbat părul sau aterizarea părului pe fața sau pe corp și zgomotul foarfecelor pot provoca o stare extrem de stresantă, chiar dureroasă din cauza percepției senzoriale.”

În plus, James Williams afirmă: „Unii frizeri refuză să tundă copiii care suferă de autism, pentru că aceștia țipă și au reacții greu de gestionat, dar eu încerc transmit clar mesajul că toți cei care lucrează în acest domeniu nu trebuie să le întoarcă spatele acestor copii și să-i îndepărteze. Ei trebuie doar tratați puțin diferit și atât tot.”

„Una dintre cele mai mari neînțelegeri pe care le am cu alți frizeri se leagă de faptul că ei îi obligă pe cei cu autism să stea în scaun pentru a-i tunde, altfel nu o fac. Eu unul voi tunde părul unui copil oriunde – întins pe podea, așezat pe canapea, așezat pe birou din recepție, pe fereastră, chiar și într-o mașină. Am învățat să ascult copilul și, de asemenea, dacă copilul vrea să meargă în mașină, să pot să spun „hai să mergem în mașină atunci.”

„Încerc să mă gândesc la emoțiile copiilor și pe orice copil pe care îl observ că ajunge în punctul în care nu mai suportă, decid să mă opresc și să încercăm data viitoare să continuăm și să lucrăm și mai bine împreună. Astfel, ei iau o pauză și le ofer oportunitatea de a se calma și de a relua următoare dată în condiții calme.”

Un alt exemplu, pentru Seb, un băiețel de cinci ani care suferă de o formă severă de autism, senzația de a avea apă pe cap era extrem de stresantă.


Ce este autismul?

  • Există aproximativ 700,000 de persoane care suferă de afecțiuni de spectru autis în Marea Britanie
  • Autismul este o afecțiune ascunsă – nu-ți poți da seama întodeauna dacă cineva suferă de autism
  • Termenul de ‘autism’ este folosit pentru a descrie diferite forme ale autismului inclunzând sindromul Asperger sau PDA (Pathological Demand Avoidance)

Informații preluate de la Societatea Națională de Autism


Bunica lui fusese coafeză și încercă să-l tundă ea, însă de fiecare dată ar fi trebuit să o implice și pe mamă, care trebuia să-l țină pentru că băiețelul se zbătea și țipa. În cele din urmă, părinții lui  Seb au auzit despre frizerul James Williams prin părinții lui Mason și au apelat la acesta.

Claire, mama lui Seb, a spus: „Până să-l descoperim pe James, când trebuia să-l tundem pe Seb, nu ne făcea niciunora plăcere, dar nu puteam să-l lăsăm așa, deci trebuia să o facem.”

„Cu Seb problema este apa de pe capul lui, așa că Jim îi spune ca are un prosop bine pus acolo și are el grijă să nu pățească ceva.” Deși Seb încă mai comentează, Jim glumește cu el, așa că acum am reușit să facem în așa fel încât Seb să se tundă o dată la fiecare patru până la șase săptămâni, spre deosebire de acum un an, când pe Seb îl tundeam o dată la trei luni.”

 

„La început, pentru a-l putea tunder, James se plimba dupa Seb prin tot salonul, urmărindu-l cu pieptănul și foarfeca și tunzându-l când prindea ocazia. Acum, după multă muncă și răbdare, Seb se așează singur pe scaun, își ia iPad-ul și îi permite lui Jim să-l tundă. Chiar daca Seb continuă să mai țipe la James, acesta îi răspunde prin glume.”

 

„El a reușit să ofere un loc sigur pentru părinții cu copii cu autism unde meargă pentru a-și tunde copiii. Puteți merge acolo fără teamă că poate copilul dumneavoastră va țipa și striga, pentru că este în siguranță. Față de alte locuri, unde dacă s-ar regăsi lume normală, poate copiii cu autism nu ar fi acceptați din punct de vedere social, aici cu siguranță nu se va întâmpla asta.

Autism Barbers Assemble a organizat un eveniment în cadrul căruia 12 frizeri au tuns 60 de copii cu autism din Ystrad Mynach, regiunea Caerphilly. Fiecare copil a avut parte de o sesiune de o oră de tuns, iar toate încasările vor ajunge în acțiuni de caritate din sfera autismului.

„Programările mele s-au epuizat în decurs de o oră”, a spus James. „Ceilalți au fost plecați timp trei zile. În acest an planificăm încă patru evenimente – în Anglia, Irlanda, Irlanda de Nord și Scoția.

„I eventually want to build a map on a website of hairdressers where autistic children are actively welcomed so parents know where they can go and not get turned away. I want to get barbers and hairdressers to understand autism. I didn’t know anyone with autism before my first young client. It changed my whole aspect on the world. I have had parents come in here crying who are so happy to find someone willing to go the extra mile for their kid.”

„În cele din urmă vreau să construiesc o hartă pe un site de coafură unde copiii cu autism sunt bineveniți, astfel încât părinții să știe unde pot merge și să li se întoarcă spatele. Vreau să-i fac pe frizeri și pe coafeze să înțeleagă autismul. Nu știam multe despre această afecțune ori pe cineva cu autism înainte să am primul meu client tânăr și care avea această afecțiune. Această întâmplare mi-a schimbat întreaga perspectivă asupra lumii, am avut părinți care vin aici plângând și care sunt atât de fericiți să găsească pe cineva care este dispus să facă ceva în plus pentru copilul lor.”

 

Articol scris de 

 

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.