img-0

Incepand din acest an, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucuresti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din judetul Arges, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din judetul Neamt si Spitalul de Pneumoftiziologie Nicolae Rusdea din Baia Mare, judetul Maramures, functioneaza servicii de asistenta psihologica si sociala pentru pacientii cu tuberculoza. Serviciile sunt gratuite si sunt furnizate de psihologi si asistenti sociali. Beneficiarii serviciilor sunt bolnavii de TB internati in centrele respective.

Serviciile de asistenta psihologica si sociala dezvoltate de catre Fundatia Romanian Angel Appeal, din fonduri europene, prin proiectul “Program dedicat reintegrarii profesionale si sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza” au devenit funcţionale in cursul lunii iulie 2014.

Din luna iulie, pana la 15 august, un numar de 55 de pacienti au beneficiat deja de servicii psihosociale, in cele 4 centre. Pacientii raman beneficiari ai serviciilor si dupa externare. Orice pacient cu TB din cele 4 spitale poate deveni beneficiar al serviciilor de asistenta psihologica si sociala infiintate.

“Tuberculoza este o boala a carei vindecare presupune uneori o perioada indelungata de internare şi tratament cu efecte adverse puternice, greu de suportat. Bolnavii au tendinta de a abandona tratamentul fie pentru ca se simt prea rau, fie pentru ca incep sa se simta mai bine, asadar renunta la medicatia care le creeaza neplaceri. Pe langa calvarul tratamentului, mai apare si stigma sociala legata de tuberculoza, pe care bolnavul o resimte acut. Prin urmare, o nevoie primordiala a persoanei afectate de TB si care la momentul actual nu este acoperita in Romania, este suportul psihologic, pentru ca bolnavul sa nu abandoneze schema de tratament. Pe de alta parte, avand in vedere ca multi dintre cei afectati nu-si cunosc drepturile si nu stiu care sunt modalitatile de a le accesa, bolnavii de TB au nevoie, in egala masura, de asistenta sociala. Este motivul pentru care am infiintat aceste servicii gratuite, in 4 spitale de pneumoftiziologie din tara”, declara Nicoleta Manescu, Manager de proiect, Fundatia Romanian Angel Appeal.

Prin proiect, este prevazuta si acordarea de consiliere si reorientare profesionala, precum si organizarea de cursuri de calificare/recalificare pentru bolnavii de tuberculoza, activitati care se vor desfasura incepand cu aceasta luna, pana la finalul proiectului.

De asemenea, incepand cu luna septembrie a acestui an, primii 50 de pacienti vor primi sprijin social financiar pe durata tratamentului, in valoare de 100 lei pe luna. Suma ar trebui sa acopere costurile deplasarii la dispensar pentru tratamentul TB, costuri pentru suplimente de hrana si cheltuieli cu medicamentele pentru combaterea efectelor adverse ale tratamentului, medicamente care nu sunt compensate 100% de la stat.

“Ne-am propus ca, pana la finalul proiectului, sa acordam consiliere psiho-sociala, in cadrul celor 4 centre din tara, unui numar de 1000 de persoane afectate de TB si sa sprijinim financiar, pe durata tratamentului, 1000 de pacienti si membri ai familiilor lor. De asemenea, vrem sa oferim consiliere si orientare privind accesul pe piata muncii pentru 500 de persoane afectate de TB, iar pentru 150 de pacienti sa oferim cursuri de calificare/recalificare, dar si subventii pentru perioada participarii la cursuri”, declara Nicoleta Manescu. “Ne dorim ca aceste servicii infiintate prin proiect sa reprezinte un model de bune practici care speram sa fie replicat, prin implicarea statului, in cat mai multe unitati de pneumoftiziologie din tara.”

“Programul dedicat reintegrarii profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoza” este implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup. Programul a demarat la 29 aprilie 2014, are o perioada de implementare de 15 luni şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeşte in oameni!”.

Contact:

Costinela Caraene, Coordonator PR
Fundatia Romanian Angel Appeal
Tel.: 0721.151.187
E-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991