Infecția HIV constituie o problemă de sănătate publică în România încă din anii ʼ90, iar pandemia COVID-19 a accentuat situația deja precară a persoanelor vulnerabile față de infecția HIV.

Campania de advocacy a Proiectului #SOS_Project: Parteneriat pentru politici sustenabile în domeniul prevenirii HIV/SIDA, derulat de către Fundația Romanian Angel Appeal și partenerii săi și-a propus să îmbunătățească sustenabilitatea financiară și să crească eficiența programelor de prevenire HIV în România adresate grupurilor vulnerabile. Campania de advocacy s-a îndreptat către municipiile cu număr mare de noi cazuri HIV: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu.  

Organizațiile non-guvernamentale Fundația Romanian Angel Appeal, Observatorul Român de Sănătate, ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS), Asociația eQuiVox, Asociația Identity.Education – Identitate.Educație, Asociația Sens Pozitiv, Asociația MozaiQ LGBT, Fundația PARADA, Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara, Organizația Studenților Farmaciști Sibiu, Societatea Studenților Mediciniști Hipocrates Sibiu au semnat o scrisoare deschisă adresată primarilor și consilierilor locali din fiecare oraș, prin care le solicită acestora ca în anul 2021 să fie alocate fonduri dedicate serviciilor de prevenire HIV adresate grupurilor vulnerabile. Din păcate accesul la servicii medicale și de prevenire este extrem de limitat pentru grupurile vulnerabile. În contextul proiectului, grupurile vulnerabile sunt constituite din persoane cu comportamente la risc (consumatorii de droguri injectabile, bărbați care fac sex cu bărbați, persoanele implicate în sexul comercial, persoanele transgender și persoanele încarcerate).

În anul 2020 s-a înregistrat o scădere bruscă a numărului de noi cazuri HIV, sugerând o prăbușire a ratei de testare HIV în contextul pandemiei COVID-19. Persoanele infectate HIV care nu sunt conștiente de acest lucru sunt la risc de a transmite infecția către alte persoane[1]. În lipsa unor măsuri urgente adresate grupurilor vulnerabile la infecția HIV, pandemia COVID-19 va fi urmată de o agravare dramatică a epidemiei HIV în România.

[1] Evoluția infecției HIV/SIDA în România 31.12.2020 http://www.cnlas.ro/images/doc/31122020_rom.pdf


Numărul total de cazuri noi de infecție HIV, la nivel național, pentru perioada ianuarie 2016 – decembrie 2020

În acest moment există în implementare un ultim grant oferit de Fondul Global, care însă nu mai include nici un fel de suport pentru serviciile de prevenire HIV adresate grupurilor vulnerabile. Finanțarea acestei componente s-a sfârșit în decembrie 2020.  În ultimii zece ani, aceasta a fost sursa de finanțare aproape exclusivă pentru proiectele care au vizat prevenirea infecției cu HIV/SIDA. În aceste condiții, sarcina finanțării acestor programe revine autorităților din România. În condițiile în care autoritățile locale au prerogative în domeniul sănătății publice și, mai mult, au acces direct la informații cu privire la grupurile vulnerabile care se află în comunitate, considerăm că este necesară implicarea autorităților publice locale  într-un domeniu care a fost ani de zile neglijat în România.

În opinia organizațiilor care au semnat apelul, autoritățile publice locale trebuie să prevadă finanțare dedicată serviciilor de prevenire HIV pentru grupurile vulnerabile.

Aceste servicii trebuie să includă:

  • programe de testare HIV;
  • programe specifice adresate grupurilor vulnerabile, precum oferirea gratuită de prezervative, programe de harm-reduction (oferirea de echipamente sterile de injectare, testare pentru hepatite, referire către servicii specializate);
  • servicii de consiliere și informare.

Alături de aceste servicii, pot fi prevăzute fonduri locale și pentru analiza contextului local și identificarea nevoilor grupurilor vulnerabile din comunitate (menționăm că, spre exemplu, în ceea ce privește consumatorii de droguri injectabile există date doar în Municipiul București), dar și pentru programe de prevenire HIV/SIDA, hepatite și alte boli cu transmitere sexuală adresate populației generale, cu o atenție deosebită adresată tinerilor.

Strategiile locale și județene menționează explicit nevoia de intervenție din partea autorităților publice locale în ceea ce privește grupurile vulnerabile la infecția cu HIV. Cu toate acestea, bugetele pentru eventualele măsuri adresate acestor grupuri au întârziat, ceea ce face inutile documentele strategice mai sus menționate.

În lipsa alocării fondurilor necesare pentru continuarea acțiunilor derulate până în prezent, România se va confrunta în următorii ani cu o explozie a numărului de cazuri noi HIV.

 

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991