24 martie este Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei. Ziua in care ii salutam pe cei care se straduiesc si, de multe ori, reusesc sa invinga bacilul TBC. Medici si pacienti deopotriva, ajutati de asistenti sociali, psihologi, experti in sanatate publica, producatori de medicamente, epidemiologi si multi altii.

In Romania, in fiecare zi, 3 persoane mor din cauza tuberculozei in timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu aceasta boala. Suntem inca tara membra a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi inregistrate: 1 din 5 europeni diagnosticati cu tuberculoza este din Romania. Mai grav decat aceste statistici este faptul ca pacienti care ar putea fi vindecati intr-o perioada relativ scurta de timp devin greu tratabili intrucat tuberculoza devine rezistenta la medicamente. Cauzele sunt multe: de la sub-diagnosticare sau diagnosticare tarzie din cauza lipsei metodelor rapide, la lipsa medicamentelor necesare si aderenta redusa a pacientilor la tratament.

Nu este usor sa iei medicamente 6 luni de zile, in fiecare zi. Cu atat mai greu este sa le iei minimum doi ani, daca forma de tuberculoza este rezistenta la aproape toate medicamentele existente. Efectele adverse il pot darama si pe cel mai puternic om, cu atat mai mult pe unul deja slabit din cauza bolii. Drumurile zilnice la dispensar, pentru administrarea tratamentului, noua rutina care schimba vechea ordine casa-serviciu, teama de stigmatizare, de izolare in comunitate, frica “sa nu se afle”, toate acestea il pot face pe pacient sa abandoneze tratamentul. De aceea tuberculoza nu trebuie sa fie doar problema pacientului, micul sau secret pe care-l ascunde intre peretii casei. Este problema intregii comunitati, fie ea un catun de munte sau o tara intreaga!

Pana la urma, atunci cand este vointa, ramane de rezolvat problema banilor. Costurile pentru eradicarea tuberculozei sunt foarte mari, si nu doar in Romania. Pe termen lung insa, fondurile allocate luptei impotriva TB reprezinta o investitie pe care TREBUIE sa o facem. Daca vrem ca in 2050 sa nu mai existe tuberculoza in tara noastra, trebuie sa facem ceva acum!

Fundatia Romanian Angel Appeal saluta recenta adoptare, de catre Guvernul Romaniei, a Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015 – 2020 si considera ca aceasta reprezinta un pas important pe care Romania il face in lupta cu tuberculoza. Dar la fel de important este si ca bugetul de 1,571 miliarde de lei alocat strategiei sa nu ramana doar pe hartie ci sa se traduca in actiuni concrete.

De aceea Fundatia Romanian Angel Appeal considera ca organizatiile neguvernamentale care promoveaza cauza persoanelor afectate de tuberculoza au astazi o misiune clara: sa transmita un mesaj puternic catre toti cei care au parghiile necesare si pot sa actioneze pentru rezolvarea acestei probleme de sanatate publica: Guvernul si Parlamentul.

Le putem trimite scrisori prin care sa-i convingem  sa participe la Reuniunea Interministeriala de la Riga pe tema Tuberculozei in Europa, dar mai ales in Europa de Est. Putem sa semnam petitia prin care le cerem sa isi asume si sa ia masuri concrete in lupta impotriva tuberculozei. Putem sa trimitem mesaje catre membrii Parlamentului, prin care sa le cerem sa semneze Declaratia de la Barcelona si sa se alature Grupului Parlamentar Global pentru Tuberculoza.

Tuberculoza nu alege! Nu are preferinte de gen, rasa, statut social sau educatie. Nu are pasaport, nu necesita viza. Calatoreste liber. De aceea conteaza, pentru fiecare dintre noi, faptul ca:

  • In 2013 au fost diagnosticate 9 milioane de cazuri noi de tuberculoza in toata lumea. Dintre acestea, 3,3 milioane ies cumva din sfera de actiune a sistemelor de sanatate. #worldtbday
  • Aproximativ 1,5 milioane de oameni mor in fiecare an de tuberculoza in intreaga lume. #worldtbday
  • Se estimeaza ca aproape 2 miliarde de oameni au infectie TBC latenta – 1 din 3 oameni de pe glob. #worldtbday

Pentru detalii, contactati:

Costinela Caraene, Coordonator PR
Tel.: 0721.151.187
e-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991