img-0

Anul acesta, cu ocazia zilei de 2 Aprilie, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) trage un serios semnal de alarma, catre decidentii politici si catre publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confrunta zi de zi persoanele cu autism din Romania si familiile lor. Totodata, FEDRA cheama la solidaritate si la intelegerea impactului remarcabil pe care incluziunea sociala, accesul la educatie si interventiile specializate il au asupra dezvoltarii si maximizarii potentialului fiecarei persoane cu autism.

Discriminarea, indiferent de forma pe care o ia – fie ca vorbim de interzicerea sau limitarea accesului la scoala, ori de finantarea inadecvata pentru infiintarea si dezvoltarea de servicii specializate pentru copii si adulti cu autism – inseamna o bariera pe care societatea, noi, o ridicam cu indiferenta sau constienti, in calea dezvoltarii persoanelor cu autism, condamnandu-le la un trai cel mai adesea nedem de conditia umana si de potentialul lor.

In Romania, inca nu avem o legislatie clara, unitara, care sa reglementeze drepturile persoanelor cu autism, inca nu exista o infrastructura solida de servicii si interventii specializate care sa le ajute sa-si creasca abilitatile pentru a fi autonome si nu exista nici disponibilitatea alocarii fondurilor necesare dezvoltarii acestor servicii. Nu in cele din urma, paradoxal, desi avem o lege a invatamantului incluziva, care promoveaza accesul neingradit la educatie al tuturor persoanelor, copiii si tinerii cu autism inca au acces limitat la invatamantul de masa.

“Este nevoie de constientizarea problemei la nivelul autoritatilor, de vointa politica pentru reglementari legislative, pentru programe si alocari bugetare si, nu in ultimul rand, este nevoie de schimbari profunde la nivelul mentalitatii generale care inca nu are exercitiul de a respecta diversitatea. Autismul este o afectiune despre care nu se poate vorbi in termeni de “eradicare”. Persoanele cu autism raman cu autism toata viata, insa cu interventii specializate si cu sprijinul comunitatii, pot functiona la o capacitate cat mai buna a potentialului lor” – Carmen Gherca, Presedinte FEDRA.

STOP DISCRIMINARII! si promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu autism, este mesajul pe care il transmite anul acesta FEDRA, cu prilejul zilei de 2 Aprilie, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului.

Ca in fiecare an, si anul acesta FEDRA a pregatit o serie de evenimente, in Bucuresti si in tara, si invita autoritati publice, decidenti politici, publicul larg sa ia parte la manifestatii, promovand incluziunea sociala a persoanelor cu autism.


La Bucuresti
, Fundatia Romanian Angel Appeal, Asociatia Invingem Autismul, Asociatia Puzzle Romania si Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual, membre ale FEDRA, organizeaza un miting si un mars de solidaritate si o expozitie de pictura si desen si participa, ca in fiecare an, la campania internationala Light It Up Blue, dupa cum urmeaza:
Joi, 2 Aprilie 2015 :

–          11 .00 – 13.00 – Miting si mars de solidaritate cu persoanele cu autism (11.00 – 12.00, Piata Universitatii – statui, recompunerea fundei puzzle; 12.00 – 12.30, mars catre Piata Unirii; 12.30 – 13.00, eliberare de baloane albastre in Parcul Unirii)

–           18.30 – 20.00 – Vernisarea expozitiei de picturi si desene realizate de copii cu autism – Biblioteca Nationala a Romaniei, Sala Sympozium

–          20.00 – Aprinderea luminilor albastreiluminarea in albastru a urmatoarelor cladiri: Palatul Victoria (Guvern), Biblioteca Nationala, Ateneul Roman.
Manifestatiile de la Bucuresti se desfasoara in cadrul proiectului “Impreuna suntem o voce!”, implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal si FEDRA, in perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2016 si co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana Extinsa.


Alte actiuni ale organizatiilor membre FEDRA

In aceasta perioada, organizatiile membre FEDRA din tara desfasoara actiuni si manifestatii publice in judetele: Arges, Bihor, Bistrita, Botosani, Brasov, Bucuresti, Cluj, Dolj, Galati, Iasi, Maramures, Neamt si Suceava.

In semn de solidaritate cu persoanele cu autism, in tara vor fi iluminate in albastru cladirile: Casinoul din Cluj-Napoca, Teatrul Regina Maria din Oradea, Primaria Iasi, Universitatea “Al.I.Cuza” Iasi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “I.Ionescu de la Brad” Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” Iasi, Camera de Comert si Industrie Iasi, Cladirea Antal International Network Iasi, Rondul din Piata „Mihai Eminescu” Iasi, Cladirea Conex din Iasi, Casa Sfatului din Brasov, Primaria Brasov, Cetatea Brasov, Opera Brasov, Centrul Cultural Reduta, cladirile din Piata Millenium din Baia-Mare, Primaria Baia Mare, Bisericuta Catolica din Baia Sprie, Catedrala Evanghelica, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Primaria Municipiului Botosani si Turnului lui Stefan cel Mare din Piatra-Neamt.

Toate aceste cladiri iluminate in albastru in jurul datei de 2 Aprilie se alatura campaniei internationale, devenita deja celebra – “Light It Up Blue”, in cadrul careia in jur de 10.000 de cladiri din intreaga lume sunt iluminate, in fiecare an, in albastru, purtand mesajul persoanelor cu autism.

La Bucuresti, actiunea de iluminare a cladirilor a fost posibila prin amabilitatea si in parteneriat cu: Guvernul Romaniei, Biblioteca Nationala, Filarmonica George Enescu.
Contact: Costinela Caraene, Coordonator PR

Tel: 072.151.187
e-mail: costinela.caraene@raa.ro

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991