img-0

Data de 2 Aprilie marcheaza Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, stabilita de Organizatia Natiunilor Unite, in urma cu 5 ani. In toata lumea, in jurul acestei date, organizatiile care promoveaza cauza persoanelor cu autism desfasoara actiuni menite sa atraga atentia asupra problematicii acestei afectiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând sa reprezinte o prioritate in politicile de sanatate ale statelor.

Ca in fiecare an, organizatiile din România se raliaza si ele acestor miscari.

Cu prilejul zilei de 2 Aprilie, FEDRA – Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist organizeaza, prin intermediul fundatiilor si asociatiilor membre, o serie de manifestatii si evenimente, atât in Bucuresti cât si in tara, cu scopul de a creste gradul de constientizare a publicului asupra autismului dar si de a atrage atentia autoritatilor asupra nevoilor comunitatii persoanelor cu autism din România.

In Bucuresti

Fundatia Romanian Angel Appeal, Asociatia Invingem Autismul si Asociatia Help Malin, membre ale FEDRA, au pregatit actiuni si manifestatii publice, precum si o conferinta internationala, dupa urmatorul calendar:

Noptile de 1 spre 2 si 2 spre 3 aprilie, iluminarea in albastru a cladirilor Guvernului si Parlamentului, Noaptea de 2 spre 3 aprilie, iluminarea in albastru a cladirii Teatrului National si a Arcului de Triumf

2 aprilie – manifestatii in centrul Capitalei

Orele 10.00 – Depunere de cereri de emigrare la ambasada UK – semnal de alarma cu privire la lipsa de speranta a parintilor, legat de sansele pe care le au copiii lor cu autism in România (actiune desfasurata la initiativa Asociatiei AUTISM România),

Orele 11.00 – 11.15 Adunare in fata Teatrului National Bucuresti si desfasurarea, pe fatada Teatrului, a unui mesh cu funda puzzle, simbolul luptei pentru cauza autismului,

Orele 11.15 – pornire catre Piateta de deasupra parcarii subterane de la Universitate,

Orele 11.30 – 12.00 gruparea participantilor in forma fundei puzzle, in Piateta,

Orele 12.00 – lansare de baloane albastre.

3 Aprilie – Palatul Parlamentului, orele 9.00 – 15.30, Conferinta internationala cu tema :

„Modele de succes in abordarea integrata a serviciilor pentru diagnosticarea, interventia recuperarii, functionalitatii, integrarea sociala, educationala si profesionala a persoanelor cu tulburare de spectru autist”.

Participa, in calitate de vorbitori : reprezentanti ai unor institutii prestigioase din California (SUA), Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda si Suedia, tari cu vasta experienta de furnizare de servicii si de integrare a persoanelor cu autism si cu dizabilitati in general, reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, autoritatilor nationale si locale, organizatiilor neguvernamentale de profil. Se vor puncta inca o data problemele cu care se confrunta România pe zona autismului, nevoile, initiativele si pasii facuti pâna in prezent pentru imbunatatirea reglementarilor legislative precum si ce este necesar sa fie facut pe viitor. Conferinta este deschisa presei.

In tara

Simultan, in aceeasi perioada, organizatiile membre FEDRA desfasoara evenimente similare in: Baia Mare, Bistrita Nasaud, Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Piatra Neamt, Pitesti.

In semn de solidaritate cu persoanele cu autism, vor fi iluminate in albastru cladirile: Casa Sfatului din Brasov, Cetatea Brasov, Centrul Cultural Reduta din Brasov, Primaria Brasov, Primaria si Turnul Stefan din Baia Mare, Centrul istoric din Bistrita Nasaud, Cazinoul din Cluj Napoca, Centrul de Zi Innocenzo Fiore din Craiova, Primaria Iasi, Universitatea „Al. I Cuza” Iasi, Universitatea „Petre Andrei” Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, Camera de Comert si Industrie Iasi, Turnul lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt, Primaria municipiului Pitesti.

Toate aceste cladiri iluminate in albastru in jurul datei de 2 Aprilie se alatura campaniei internationale, devenita deja celebra – „Light It Up Blue”, in cadrul careia in jur de 3000 de cladiri din intreaga lume sunt iluminate, in fiecare an, in albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism. Printre acestea, amintim: Spinnaker Tower – Portsmouth, Marea Britanie; Primaria si National Concert Hall – Dublin, Irlanda; Primaria Nicosia – Cipru; Empire State Building si Rockefeller Center din New York, SUA; Willis Tower – Chicago, SUA, CN Tower – Toronto, Canada, Bell Tower – Perth Western, Australia.

Organizatori la Bucuresti: Fundatia Romanian Angel Appeal, Asociatia Invingem Autismul, Asociatia Help Malin, cu participarea Asociatiei AUTISM România.

Multumim pentru sprijin: Presedintiei Camerei Deputatilor, Comisiei de Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor, Comisiei pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, Comisiei pentru Invatamint, Stiinta si Tineret a Camerei Deputatilor, Guvernului României, Teatrului National Bucuresti, Consiliului General al Municipiului Bucuresti – Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, CERE Participare si Pas.

Parteneri: Fundatia Vodafone România, One Solution, S.C. COCOR S.A., Millenium Image & Communication Grup

Arhiva stiri

© Romanian Angel Appeal | Since 1991