Istoric

Odata cu prabusirea regimului comunist, in decembrie 1989, Romania a atras aproape imediat atentia opiniei publice internationale prin starea deplorabila a orfelinatelor si caminelor-spital. Imaginea copiilor care traiau in conditii greu de descris in cuvinte, lipsiti de afectiunea parintilor si fara a beneficia de o ingrijire corespunzatoare a facut inconjurul lumii…

In 1990, Olivia Harrison a vizitat tara noastra si cu acest prilej a putut constata personal cat de grava era situatia orfanilor din institutiile romanesti. La initiativa sa a luat nastere Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) al carui scop initial a fost acela de a renova orfelinatele si institutiile de ocrotire a copiilor abandonati, bolnavi sau orfani.

In mai 1990 Fundatia RAA a dobandit in mod oficial statutul de institutie caritabila si astfel primul convoi aducea la Bucuresti ajutoare si peste 100 de voluntari britanici dornici sa ajute la renovarea orfelinatelor si a institutiilor care ocroteau copiii abandonati sau bolnavi.

Fundatia RAA a fost inregistrata in Romania in 1991, in primii sai sase ani de activitate principalele surse de finantare fiind colectele publice din Marea Britanie si Statele Unite, la care s-au adaugat ulterior donatiile Companiei Apple.

Anul 1996 a reprezentat un an de o importanta majora pentru Fundatia RAA, prin semnarea parteneriatului strategic cu Fondazione Franco Moschino, din Italia. Acest parteneriat a creat conditiile necesare inaugurarii a 5 Sectii de Zi "Floarea Soarelui-Smile" si anume: in Brasov si Craiova in 1997, la Bacau si Galati, in 1999 si la Petrosani, in anul 2000.

Totodata au fost demarate o serie de proiecte noi, inovatoare, cum ar fi proiectul pilot Unitatea Mobila, de asistenta stomatologica si dermatologica a persoanelor seropozitive precum si primul program de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV de la mama la copil.

In 1996 Fundatia RAA a pus bazele Forumului Roman al Copiilor si Familiilor Afectate de HIV/SIDA, parte integranta din reteaua europeana avand acest specific, SEYPA. Alaturi de Fundatia RAA s-au aflat Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS), Health Aid Romania (HAR), Asociatia HOLT International si organizatia Salvati Copiii. Activitatile desfasurate in cadrul forumului au beneficiat de suportul financiar asigurat de UNICEF, CIDA (Canadian International Deevelopment Agency) si Fondazione Franco Moschino.

Pentru a facilita accesul publicului larg la informatii corecte, complete si actualizate despre infectia cu HIV/SIDA si despre prevenirea acesteia, RAA a demarat un proiect ce utiliza tehnologiile moderne de comunicare (internetul), purtand numele de SEAHORSE (Support, Empowerment, Awareness for HIV/AIDS, the Online Research and Self-Help Exchange).

Tot in 1999 Fundatia RAA a pus bazele Retelei de Sectii de Zi "Floarea Soarelui-Smile", asigurand astfel, pe langa asistenta medicala de specialitate si servicii de ingrijire si suport de calitate pentru persoanele afectate de infectia cu HIV/SIDA.

Anul 2000 marcheaza in istoria Fundatiei RAA anul in care doua dintre proiectele sale inovatoare si anume Unitatea Mobila si Programul de Prevenire a Transmiterii Infectiei cu HIV de la Mama la Copil capata contururi clare si isi extind aria de interventii destinate persoanelor defavorizate. Prin intermediul Unitatii Mobile se asigura asistenta stomatologica, dermatologica si de mica chirurgie necesara persoanelor seropozitive, al caror acces la serviciile medicale din reteaua de stat intampina la acea vreme serioase dificultati. Programul destinat prevenirii transmiterii verticale a infectiei cu HIV s-a desfasurat intr-unul dintre cele mai afectate judete, Constanta, reprezentand totodata si un exemplu de parteneriat public-privat in abordarea unei probleme de sanatate publica, Fundatia RAA colaborand in implementarea acestui proiect atat cu Directia Sanitara Constanta cat si cu Spitalul de Boli Infectioase Constanta.

In cursul anului 2001au fost initiate doua dintre proiectele de succes ale RAA: "Dreptul la adolescenta" si programul destinat imbunatatirii conditiilor de viata pentru 21 de copii abandonati in Spitalul Camin nr 3 din Tg. Mures.

"Dreptul la adolescenta" se adresa familiilor care aveau un copil seropozitiv, incurajandu-le sa comunice adolescentilor diagnosticul de infectie cu HIV si oferind suport specializat de asistenta psiho-sociala in dezvaluirea acestui diagnostic.

2002 semnifica un important pas inainte in istoria interventiilor si programelor initiate de Fundatia RAA: extinderea serviciilor de asistenta oferite persoanelor seropozitive din judetul Giurgiu precum si implementarea in acest judet cu un numar mare de cazuri de infectie cu HIV a proiectului de prevenire a transmiterii verticale a HIV, dupa modelul realizat in judetul Constanta.

Tot in 2002 Fundatia RAA este aleasa pentru a asigura managementul studiilor PENTA, inclusiv PENPACT1, Romania fiind astfel inclusa, prin intermediul RAA, in Reteaua PENTA (Pediatric European Network for Treatment of AIDS). Aceasta responsabilitate noua, care adauga portofoliului RAA o noua dimensiune si un nou model de interventie, reprezinta in fapt o recunoastere a profesionalismului cu care Fundatia s-a implicat de fiecare data in imbunatatirea controlului epidemiei cu HIV in Romania.

Plecand de la constatarea ca numai educatia pentru sanatate poate contribui in mod decisiv la reusita masurilor de prevenire a infectiei cu HIV, Unitatii Mobile i se adauga in 2003 o noua componenta si anume proiectul de educatie sanitara "Diferenta care iti poate salva viata". Scopul acestor activitati educativ-informative desfasurate prin Unitatea Mobila a fost acela de a completa, corecta si actualiza informatiile pe care populatia generala le detine despre mijloacele de prevenire ale infectiei cu HIV, contribuind in egala masura la combaterea stigmatizarii si discriminarii persoanelor seropozitive.

Anul 2004 reprezinta pentru Fundatia RAA includerea sa printre cei mai importanti implementatori ai programelor finantate de Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei (Fondul Global), in cadrul Rundei a 2-a de finantare. Acest lucru s-a datorat in mare masura experientei deosebite acumulate de RAA in domeniul prevenirii si controlului infectiei cu HIV/SIDA si in primul rand nivelului calitativ al interventiilor si serviciilor pe care fundatia le-a asigurat de-a lungul existentei sale.

Contributia Fundatiei RAA la atingerea obiectivelor propuse in cadrul Rundei a 2-a a fost una semnificativa:

 • 18 Centre de Consiliere si Testare Voluntara HIV/ITS (CCTV) infiintate in 16 judete si Bucuresti;
 • recrutarea si formarea profesionala continua a 18 echipe de asistenti medicali consilieri HIV/SIDA si a coordonatorilor locali ai CCTV;
 • elaborarea unor Metodologii specifice pentru cele doua programe desfasurate prin reteaua de CCTV: programul de Prevenire a Transmiterii Infectiei cu HIV de la Mama la Copil (PMTCT) si Programul de Extinderea Capacitatii de Consiliere si Testare Voluntara (VCT) destinat populatiei generale. Ambele metodologii au fost avizate de catre Ministerul Sanatatii Publice si Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA;
 • consolidarea si extinderea Retelei de Sectii de Zi pana la 16 astfel de centre de asistenta specializata medicala si psiho-sociala;
 • formarea si pregatirea echipelor de asistenti sociali si psihologi care sa poata asigura suportul psiho-social necesar persoanelor afectate de HIV/SIDA;
 • instruirea si pregatirea profesionala continua a specialistilor din domeniul medical (medici si asistente medicale) in vederea asigurarii asistentei multidisciplinare destinate persoanelor care traiesc cu infectie HIV si a prevenirii transmiterii profesionale accidentale a infectiei cu HIV prin respectarea si aplicarea precautiilor universale;
 • definitivarea sistemului de instruire profesionala la distanta si in regim rezidential;
 • extinderea ariei de interventie si diversificarea serviciilor oferite prin intermediul Unitatii Mobile;
 • programe adaptate de dezvaluirea diagnosticului si organizarea de tabere de suport pentru adolescentii infectati cu HIV;
 • realizarea si distribuirea de manuale si ghiduri de bune practici privind prevenirea, tratamentul si asigurarea suportului psiho-social pentru persoanele afectate de HIV/SIDA;
 • organizarea si desfasurarea unor campanii de informare si educare a populatiei generale, in scopul promovarii unor comportamente sanatoase, cu risc scazut de infectare cu HIV, etc.

In cursul anului 2006, prin decizia Comitetului National de Coordonare a Programelor Fondului Global in Romania, Fundatia RAA a fost desemnata Primitor Principal (PR) pentru Programele HIV/SIDA si Tuberculoza (TB), finantate de Fondul Global in cursul Rundei a 6-a. RAA devine astfel prima organizatie neguvernamentala investita cu responsabilitatea coordonarii programatice si financiare ale unor granturi internationale de o asemenea anvergura.

Rolul Fundatiei RAA este acela de a coordona si asigura implementarea in cele mai bune conditii a celor doua programe, conform Acordurilor de Grant HIV/SIDA si TB semnate cu Fondul Global:

 • Programul HIV/SIDA (iulie 2007-iunie 2010): "Catre accesul universal la prevenirea si tratamentul HIV/SIDA, precum si la ingrijire si asistenta sociala pentru persoanele vulnerabile si populatiile defavorizate", are drept obiectiv principal mentinerea incidentei infectiei cu HIV/SIDA la nivelele scazute inregistrate in 2005;
 • Programul TB (octombrie 2007-septembrie 2012):"Cresterea controlului asupra Tuberculozei in Romania, prin concentrarea atentiei asupra populatiei sarace si vulnerabile", are drept scop reducerea efectelor epidemiei TB in Romania.