In cadrul dialogului de tara, care a avut loc in luna mai 2014 s-a stabilit ca, in vederea asigurarii durabilitatii interventiilor cu finantare externa destinate controlului Tuberculozei, elaborarea si aprobarea Strategiei Nationale de Control al Tuberculozei cu un plan strategic comprehensiv si buget multi-anual este o conditie necesara pentru Romania, in vederea acordarii de catre Fondul Global a unui nou grant in cadrul noului model de finantare.

Strategia Nationala de Control al Tuberculozei 2015 – 2020, care a fost dezvoltata ulterior si aprobata prin Hotarare de Guvern, reprezinta angajamentul Guvernului Romaniei de a lua masuri legislative si politice pentru a reduce povara TB. Ea se bazeaza pe urmatorii piloni principali: abordare centrata pe pacient si politici inovatoare.

Programul finantat de Fondul Global prin acest nou grant abordeaza lacunele si provocarile identificate in controlul TB in Romania prin cresterea eficientei diagnosticului si tratamentului pacientilor cu TB, cu un accent special asupra populatiilor cheie, printr-un mix strategic de abordari ce implica diagnosticare rapida si de calitate, furnizarea de tratament adecvat, imbunatatirea aderentei la tratament si consolidarea legaturilor dintre servicii, guvernare si politicile in domeniul controlului TB.

Programul intentioneaza sa fie varful de lance reformei in controlul TB, cu scopul de a eficientiza tratamentul pacientilor prin extinderea tratamentului ambulatoriu si investitia in detectarea precoce a cazurilor. Consolidarea sistemelor comunitare si cresterea rolului societatii civile in timpul tratamentului ambulatoriu pentru pacientii care apartin grupurilor celor mai vulnerabile este, de asemenea, o directie importanta a programului finantat de Fondul Global in perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2018.

Scop:

Scopul programului este de a contribui la reducerea incidentei tuberculozei si a mortalitatii prin TB in Romania prin imbunatatirea interventieilor cu impact ridicat (diagnostic, tratament, ingrijire si prevenire), cu accent special asupra populatiilor afectate, prin intermediul urmatoarelor obiective:

Obiective:

• Asigurarea diagnosticului timpuriu si de calitate si consolidarea capacitatii laboratoarelor TB;

• Implementarea interventiei centrate pe pacient in 6 judete cu incidenta mare a TB din Romania

• Imbunatatirea rezultatului la tratament  pentru pacientii cu M / XDR TB prin furnizarea de scheme terapeutice complete si continue

• Consolidarea cadrului legal national pentru reglementarea controlului tuberculozei in Romania.

Activitati principale:

• Imbunatatirea duratei si acuratetei diagnosticarii TB prin dezvoltarea de ghiduri strategice pentru reteaua laboratoare TB;

• Dezvoltarea capacitatii de diagnostic pentru TB si M/XDR TB prin metode genetice, culturi lichide si antibiograme;

• Imbunatatirea duratei si acuratetei diagnosticarii TB prin depistarea activa a cazurilor in randul populatiei cu risc ridicat;

• Imbunatatirea sprijinului pentru pacienti si a sistemelor de management a cazurilor prin servicii de ingrijire si prevenire implementate in comunitate, prin unitati mobile si servicii de ingrijire si suport in ambulator

• Asigurarea tratamentul pacientilor  cu MDR/XDR TB

• Consolidarea capacitatii Programului National de Control al Tuberculozei si a resurselor umane pentru controlul tuberculozei

Grup tinta / beneficiari:

• pacienti cu MDR/XDR-TB;

• consumatori de de droguri injectabile

• persoane fara adapost

• populatii sarace (inclusiv roma)

Justificare:

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana  din punct de vedere al incidentei Tuberculozei (TB) si se afla in lista celor 18 tari prioritare pentru stoparea TB in regiunea europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Incidenta globala a Tuberculozei a atins in Romania punctul culminant in 2002, cu 142,2 cazuri la 100.000 locuitori, urmata de o scadere la 73,0 cazuri la 100.000 locuitori in 2013. In 2013, din totalul de cazuri noi de TB, 17,9% au fost extra-pulmonare si 82,1% au fost pulmonare, din care 76,6% confirmate bacteriologic  si 23,4 % diagnosticate clinic. Majoritatea cazurilor (77%) au fost clasificate ca noi, in timp ce 15,9% au fost cazuri de recidive si 7,1% au fost alte retratamente.

Tuberculoza multidrog rezistenta (MDR-TB) este o problema majora in Romania. Romania estimeaza 500 – 1.100 noi cazuri de MDR-TB pe an, dar detecteaza doar 66% din cazurile estimate. Una dintre cele mai alarmante probleme este rata foarte scazuta de succes a tratamentului in randul pacientilor cu MDR-TB, care, pentru cohorta anului 2011 a fost de numai 26%, in timp ce rata de succes a tratamentului pentru cohortele GLC finantate de Fondul Global in ultimii ani a fost de aproximativ 70%. Prin urmare, exista o nevoie de implementare a unor masuri ferme pentru a imbunatati si a alinia Programul national de control al TB si programul finantat de Fondului Global si pentru a asigura durabilitatea interventiilor.

Implementatori

Fundatia Romanian Angel Appeal (Primitor Principal)

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate

UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) in parteneriat cu ASPTMR (Asociatia de Sprijin pentru Pacientii cu Tuberculoza Multidrog –rezistenta)

ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA) in parteneriat cu organizatiile ALIAT si PARADA

Organizatia Salvati Copiii

 

© Romanian Angel Appeal | 1991 - 2017 | Designed by Răzvan Rădulescu

Data privacy information Info Confidențialitate Date
In accordance with the GDPR Regulation, we inform you that this website can collect the following data: Referitor la regulamentul de protecție al datelor, vă informăm că acest site poate colecta următoarele date:
You will find more informations about this accessing the Terms Of Use Citiți informațiile complete accesând Termeni și Condiții
Some of the conditions are required. Please agree with then in order to move forward. Anumite condiții sunt obligatorii. Vă rugăm să le acceptați pentru a putea merge mai departe.